Thuiswerken tips tijdens corona

Thuiswerken tips tijdens corona

Thuiswerken is sinds 12 maart de norm geworden voor heel veel Nederlanders. Dat gaat niet voor iedereen vanzelf. Speciaal voor de mensen waarbij het thuiswerken niet vanzelf gaat zijn hier een aantal tips voor het thuiswerken tijdens corona.

  • Afleidingsvrije omgeving. Als er afleidingen zijn op de plek waar u gaat werken wordt u automatisch sneller afgeleid. Zorgt daarom voor een omgeving die geen afleidingen bevat, zodat u optimaal kunt concentreren op uw werk. Het inrichten van een vast werk bureau kan hierbij helpen. U kunt een werkplek inrichten met bijvoorbeeld een Focus Fence.

  • werk op basis van output. Een belangrijke tip voor het thuiswerken tijdens corona is het werken op basis van output. Dus op basis van bepaalde taken die u aan het eind van de dag af wil hebben. Zo kunt u een aantal taken voor en een aantal taken na de lunch pauze plannen. Zo voorkomt u dat u een tijd niks doet en enkel wacht tot uw volgende pauze of het eind van de werkdag

  • Pauzes. De volgende tip gaat over het nemen van pauzes tijdens het thuiswerken in tijdens van Corona. Voordat u aan het thuiswerken was door corona nam u ook pauzes op werk, bijvoorbeeld een kleine koffiepauze of een lunchpauze. Het is ook tijdens het thuiswerken er belangrijk om af en toe pauze te nemen van uw werk en even kort wat anders te doen. Zorg dus dat u deze pauzes ook goed inplant.

  • werk privé balans. De balans tussen werk en privé was voor het thuiswerken duidelijk. Als u op het kantoor was dan was u bezig met werk, ging u daarna naar huis dan was de werkdag afgelopen. Tijdens het thuiswerken is het lastiger voor u en voor uw huisgenoten om deze balans te bewaren. De tip is daarom om duidelijke afspraken met uw huisgenoten te maken voor tijden waarop u niet gestoord kunt worden. Ook is het goed om voordat u bijvoorbeeld een was gaat draaien eerst af te vragen of u datzelfde ook op kantoor zou doen. Een kop koffie zetten zou u bijvoorbeeld ook op kantoor doen. Het uitlaten van de hond is iets wat u beter kunt bewaren tot uw pauze.

  • genoeg bewegen. Doordat u nu thuis aan het werk bent gaat u al snel minder bewegen. Het is ook voor uw concentratie erg belangrijk dat u wel genoeg blijft bewegen. Bijvoorbeeld het maken van een wandeling tijdens uw pauze kan er al voor zorgen dat u daarna weer beter kunt concentreren.

  • begin vroeg. Het is thuis extra makkelijk om voordat u begint met werken eerst uitgebreid te ontbijten en daarna pas te beginnen met werken. De volgende tip voor het thuiswerken is: eerst een aantal werktaken voltooien voordat u gaan ontbijten. Als u voor uw ochtendritueel, ontbijten en douchen, al een aantal werktaken voltooid heeft scheelt dat al een hoop. Zo bent u dan sneller klaar met de taken voor de dag.

  • Structuur. Ook is het werk belangrijk om tijdens het thuiswerken een goede structuur aan te houden. Zorg dat u elke dag blijft douchen en aankleden zo zorgt u ervoor dat u in een werkstand komt.

  • bepaal een eindtijd. Door het thuiswerken is het makkelijker om langer door te gaan als u bepaalde taken niet af heeft aan het eind van de dag. Voor corona ging u een bepaalde tijd naar huis, de taken die toen nog niet af waren kon u op kantoor achter laten en daar ging u de volgende dag weer mee verder. Sinds iedereen thuis werkt is het makkelijker om langer door te gaan met werk tot alles af is. Hierdoor kan de werk privé balans in gevaar komen. Zorg dus dat u voordat u begint met werken ook een eindtijd bepaald zodat u in de avond kunt uitrusten.

  • houdt contact met collega’s. Het grootste verschil tussen het werken vanuit huis en het werken op kantoor is het contact met uw collega’s. Een belangrijke tip is het contact met deze collega’s te behouden. Dit kan al door tijdens een koffie pauze even met een collega te bellen. Ook zijn er programma’s zoals teams of zoom om contact met elkaar te behouden.

  • persoonlijk schema. Op kantoor was u minder vrij om zelf in te delen wanneer u welke taken uitvoerde. Met het thuiswerken kunt u helemaal zelf kijken wat voor u het prettigst is. Als u bijvoorbeeld een ochtendmens bent kunt u eerder beginnen met uw werkdag en bent u ook eerder klaar. De laatste tip voor het thuiswerken is dus goed kijken wat bij uzelf past.

Meer lezen? Lees ook: Slechte concentratie tijdens thuiswerk