Hoe kies je de juiste laptop?

Ben je op zoek naar een nieuwe laptop? Met zo veel beschikbare apparaten, en elke maand komen er meer uit, kan dit nog best een lastig opgave zijn.

In dit artikel nemen we een aantal belangrijke factoren door waarmee je rekening moet houden bij de keuze van je nieuwe laptop.

Grootte van de laptop

Een van de beste eigenschappen van een laptop is dat hij in een laptoptas past en zo de hele wereld met je mee kan reizen. Als je je zorgen maakt over draagbaarheid, kun je het beste kijken naar laptops met een kleiner schermformaat en een dun, lichtgewicht ontwerp.

Meer specifiek, ga voor een apparaat met een scherm tussen 12 en 13,3 inch, en een gewicht van minder dan 1,5 kg.

RAM geheugen

RAM (random access memory) is de sleutel tot computerprestaties, vooral als je veel multitasking doet op je laptop – bijvoorbeeld foto’s bewerken, Word-docs schrijven en surfen op het web, allemaal tegelijk. Hoe meer RAM je hebt, hoe sneller je laptop toegang heeft tot gegevens en hoe meer toepassingen je tegelijk probleemloos kunt uitvoeren. 4 GB RAM is het minimum. Als je veel krachtige software gebruikt, zoek dan naar 8 GB of meer.

Schermkwaliteit

Als je bent zoals de meesten van ons, zult je waarschijnlijk elke dag urenlang naar het scherm van je laptop staren. Zorg er dus voor dat je een laptop kiest met een scherm dat prettig aanvoelt. Glanzende schermen hebben de neiging het omgevingslicht te weerkaatsen, dus houd daar rekening mee. Let er ook op dat laptops met aanraakschermen een glanzend scherm hebben, dus weeg de voor- en nadelen tegen elkaar af.

Afhankelijk van hoe je jouw laptop gaat gebruiken, is ook de schermresolutie van belang. 1920×1080 is een Full HD-scherm. Dit geeft je een geweldige beeldkwaliteit en genoeg ruimte om je vensters in beeld te houden.

Levensduur van de batterij

Nogmaals, als draagbaarheid belangrijk voor je is, is de batterijduur iets dat het overwegen waard is. De realiteit van de batterijduur van een laptop is vaak heel anders dan wat er op de doos staat. Variabelen zoals de helderheid van het scherm en het soort programma’s dat je uitvoert, zijn van invloed op hoe lang de batterij meegaat.

In plaats van je te concentreren op het aantal uren dat de fabrikant opgeeft, moet je kijken naar de waardering van de batterij in Watt-uren (Wh) of milliampère-uren (mAh). Hoe groter het getal, hoe langer de batterij meegaat.

Opslag

Je moet niet alleen rekening houden met de hoeveelheid opslagruimte, maar ook met het type opslagruimte. Vroeger waren harde schijven favoriet. Nu slankere, lichtere laptops in de mode zijn, zijn harde schijven niet meer zo populair. In plaats daarvan kiezen veel laptopbezitters voor solid-state drives, die sneller en stiller zijn.